Tuesday, October 23, 2012

Aidil Adha yang suram

اسلا م عليكم

Sambutan Aidil Adha aku tahun ini tk meriah sangat sebab kak ketigaku tak dapat beraya bersama. Hm..waktu Aidil Fitri lepas kakak aku yang sulung tak dapat beraya bersama sbb tuntutan kerja. Seingat-ingat aku,rasanya ni kali pertama k.oyah (kak 6ber 3) tak balik raya, tak best la raya dia tak ada.
Antara sebab yang tak best:
  • Tak dapat duit raya.
  • Tak dapat makan masakkan dia (setiap kali raya mesti ada punya resepi baru dia nak cuba).
  • Tak lengkap juga gambar raya haji taun ni.
  •  Kempunan juga nak sruh dia belanja KFC. 

Miss U K.oyah (bila jauh rindu, bila dekat gaduh selalu)

Apa pun aku tetap akan meraikan hari raya ini dengan Mak tercayang, n adik-beradik yang lain, yang penting aku nak pergi tengok kawan aku yang baru sahaja bergelar ibu, murah rezeki kawanku (Hasdayah).Muda2 dah ada anak, aku pun muda2 g dh ada anak saudara (nak juga-"mestilah"). Tak sabar nak tatap wajah baby boy dia yang cute miut tu, tak puas tgok gambar at fb.


           Si comel cute miut  Muhammad Awatif Luthfi Bin Mohd Nor Akmal
 ( tggu yea nt aunty datang...He3)


Petang ni habis ja kuliah, balik bilik (asa macam nak naik bas terus dari dewan kuliah ja), ambil beg, tunggu bas sambil baca buku Travelog Budak Mentah karya Hafizul Faiz (Baru beli, yang best sebab da autograf penulis- nantilah aku buat entry lain about ths book). Naik bas Mara Liner or HBR (tgok la yang na smpai dulu). Turun depan kampung n jalan balik rumah ( aku nak jalan laju2-xcted nak jumpa mom). ALAMAK... mak aku tak ada la kat rumah (twins aku gtau mak aku pergi rumah kakak sulung aku hari ni). Hm.....sedih2...(tak jadi jalan laju2,nak jalan lenggang kangkung la jap g). 

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA.....
Nak lembu untuk korban? mik kt bawah ni...



 







Monday, October 22, 2012

Sebulan sudah aku bergelar Mahasisiwi Part 2

اسلا م عليكم

Xcment aku tk siap lagi, tapi jap g la aku nk smbung, now aku nk smbung kisah aku sesat n dmnta keluar dari dewan kuliah, dmnta keluar yea bukan dhalau..ahakss..Selepas lecture bagi tahu klas Kenegaraan kami sebenarnya at DKG 4, so semua pakat keluar, bkan aku sorang je yang dmnta kluar tapi hampir satu kelas yang kira2 hmpir 100 org juga. Ak yang sememangnya tak tahu mna di mana letaknya DKG 4, terus mgmbil jalan mudah dengan mengekori student2 lain, tak smpai 5 minit kami dh smpai DKG 4, lecture dah ada dalam dewan kuliah (lecture perempuan juga). Aku terus ambil tmpat di barisan tgah dewan kuliah. Best gile lecture Kenegaraan aku ni, nama dia Cik Rusnisuri (Belum berkahwin), santai and rileks ja kelas dia.

Ada 1 lagi kisah sesat yang aku nak kongsi, asyik sesat ja aku ni no.. Kisah sesat kali ni berlaku sewaktu aku cari lecture untuk kelas EEP (kelas EEP ni lebih kurang mcm mentor mentee la), dgan berpandukan maklumat yang ada pada jadual waktu yang d beri aku, Aein dan Dira (Kwan baru juga, kbetulan sama EEP) bersemangat cari Dr. Ahmed Rageh Bin Ismail, (dengar nama tu mcm orang indon tapi sebenarnya bukan), kelas EEP start pkul 5ptg-6.50ptg, so pkul 4ptg kmi sudah mula mencari bilik Dr. Rageh, dri bgunan Perakaunan hinggalah ke bagunan Perniagaan, dari tgkat bwah tanah hingga ke tingkat akhir bgunan, tetap tak jumpa bilik Dr. Rageh. Aku dan Aein dah mula give up nak cari, tapi Dira tetap bersemangat. Akhirnya pkul 6 ptg barulah kami jumpa blik Dr. Rageh (jumpa bilik ja,orgnya tak ada hu3), rupa-rupanya nk cari bilik Dr. Rageh memang kena sesat dulu baru jumpa, dugaan2. Seharian aku jalan kaki, (dari DPP ke bilik Dr.Rageh dan dari bilik Dr. Rageh balik DPP), penat tu tak payah cakap la.

 On the way balik DPP, kami sempat lagi bergambar at air pancut depan library (port favourite).

DILARANG PIJAK RUMPUT


Dira and Aein (sory tk brapa jelas)


(Senyum tak perlu kata apa2 :D)









Saturday, October 20, 2012

Sebulan sudah aku bergelar Mahasiswi Part 1


Gambar pertama yang aku ambil di UUM

Pejam celik,pejam celik dah sebulan aku memegang title student UUM (Universiti Utara Malaysia). Walaupun baru sebulan,tapi macam2 pgalaman menarik yang aku dapat di sini. Hari pendaftaran saja macam2 dugaan aku tempuh, kasut lekang, tak tahu buka kunci bilik, sudah tak tahu buka nak kunci bilik, nak kunci balik pun tak reti (mungkin sbb waktu tu mmg aku tersangat2 kalut). 

Sudah la hari pendaftaran begtu bnyak dugaan, hari pertama kuliah pun sekali lagi aku di uji iaitu sesat mencari dewan kuliah, mujurlah aku tidak keseorangan, tetapi di temani Aein kwan baruku (Dia org perak so klau aku ckap kedah pekat pun dia fham,snag nk brkmunikasi)  yang aku kenal wktu mggu orentasi, tak tahu la kebetulan atau suratan takdir aku dan Aein ambil kos yang sama dan jadual waktu kuliah kami scara keseluruhan semuanya sma. Alhamdulillah.

Aein:  Si kecil molek yang baik hati+suka gelak



 Ok,sambung balik cerita aku sesat cari dewan kuliah, Kuliah pertama aku start pkul 9.30pgi, tpi aku dan Aein segaja pergi awal kerana sudah agak yang kami akan sesat. Dengan berpandukan petua yang dbrikan oleh roomate aku, aku mlnggkah gagah mncri dewan kuliah. Aku dan Aein hanya mengikut hayunan kaki kami melangkah melintasi bangunan2 yang amat asing bagi kami. Hampir setiap org yg kami jmpa kami akan tanya "DKG 3 kat mana" ada sorang pak cik tu bgitau " Ikut jaln ni,terus ja...depan skit pada Pusat Komputer". Kami pun jaln terus tnpa belok2. Tapi tetap tak jmpa, mujurlah aku da jumpa kawan yang aku kenal wktu orentasi, dia pun kelas at DKG 3 juga, dripada aku n Aein yang sesat cari DKG 3 bertmbah lgi ahli yang sesat bersama,mcm2 tmpat kami msuk dan akhirnya kami brjya juga smpai at DKG 3 selepas ikut belakang kak2 senior (sebenarnya tk tau pun kak tu nk p DKG 3,serah nasib ja). Oleh sbb kmi smpai agak awal,so lepak dulu la area DKG 3 tu smpai 9.30pg.

 Tepat 9.30pg smua bpusu2 msuk dlm dwan kuliah, tekjut jga aku, rmai gile. Xcted aku nk bljar, buku ak keluarkn siap2 ltk ats mja, pen dan pensil aku susun sbelh, beberpa minit kemudian lecture masuk. Bestnya lecture prmpuan, semgat2. Tiba2 lecture tu ckap " Maaf kuliah group A ni untuk foreigner sahaja,
sbb group ni saya akan mgjar kenegaraan in English, kamu semua boleh msuk group U di DKG 4". Aku terpana,kelas sunyi sepi seketika. 

Nak tahu sama ada aku sesat atau tidak cari DKG 4??
 Bersambung....Sbb sekrang aku nak smbung buat xsmnt.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...