Saturday, February 15, 2014

Pulau Langkawi Part-3

Assalamualaikum..

Aku punya last entry nak cerita tetang trip aku pergi Langkawi. Secara keseluruhannya memang percutian ni best sangat-sangat sebab dapat spend time with My Stj. Ye la, walaupun kami berdua ni satu negeri tapi sangat susah nak jumpa sebab masing-masing ada komitmen sendiri. Tapi disebalik kegembiran dan keseronokan itu berlakunya 1 tragedi yang menyedihkan yang akan aku ingat sampai bila-bila. Macam seram ja kan tragedi tu.

Begini kisahnya......

Seperti biasa, aku with Tiqah pergi ronda-ronda tepi pantai sebelum berangkat pulang meninggalkan Pantai Chenang. Oleh kerana, kami berdua tak bawa kamera, so semua gambar kami just guna kamera handphone je la. Pakat-pakat gilir kami berdua bergambar. Sekejap aku ambil gambar Tiqah guna kamera handphone dia, lepas tu dia ambil gambar aku guna kamera handset aku. 

Nak dijadikan cerita waktu Tiqah nak snap gambar aku guna handphone aku, aku minta la handset dia sebab macam susah pula tengok dia pegang banyak handset sangat. Handphone tu aku letak dalam poket baju yang aku pakai.

Dalam poket baju ni la.
Ada 2 poket, kiri and kanan.

Lepas dah ambil gambar semua. Kami pun terus balik la bilik. Sampai bilik belum sempat aku nak duduk Tiqah minta handphone dia. Waktu tu aku rasa macam kena kejutan eletrik (terkejut sangat2)  and terus cari dalam poket baju. Dalam poket kiri and kanan baju aku kosong. Aku terus try call and Tiqah try cari sekitar bilik. Aku call dapat tapi tak ada bunyi phone sebab Tiqah memang tak silent dia punya phone.

Kami terus keluar and pergi cari balik sepanjang jalan yang kami lalu nak pergi pantai. Bila dah sampai dekat pantai aku try call lagi dah masuk mailbox. Memang waktu tu aku panik sangat, Tiqah dah semangnya risau la kan.

Dipendekkan cerita handphone Tiqah memang hilang sehingga hari ini tak jumpa. Memang aku rasa bersalah sangat dengan Tiqah sebab handphone tu jatuh waktu ada kat aku. Tapi sejujurnya aku memang tak perasan lansung handphone Tiqah jatuh. Tragis lagi menyedihkan kan?.

Tapi aku punya sahabat ini sangat cekal lagi tabah orangnya. Tiqah still cool, sabar and teruskan percutian seperti biasa. Allah s.w.t sedang menguji kami agar kami sentiasa berwaspada dan berjaga-jaga.

Untuk hari terakhir kami di Langkawi, kami sempat melawat Underwater world. Harga tiket RM30.


Kami disambut dengan penguin yang comel.

Berangan berada di Gunung Everest. Sejuk air cond.

Ikan kegemaran Tiqah.

Belut laut..

Khusyuk bercakap dengan ikan comel. Cerita pasal handphone hilang la tu.

Jellyfish

Lebih kurang setengah jam jelajah dalam Underwater world. So, time to shopping. Sudah 3 hari aku di Langkawi tapi 1 barang apa pun tak beli lagi sebab malas nak usung ke sana sini, sebab tu la hari last baru nak shopping sakan, ianya juga sebagai langkah berjaga-jaga seandainya shopping awal confirm bajet akan lari sejauhnya, kang tak dapat bayar sewa motel tak ke susah. Di mana aku shopping? Shooping dekat mana lagi kan kalau bukan HIG, yang sangat famous dengan barang-barangnya yang sangat murah.

Penuh 1 troli barang-barang shopping, nasib baik tak kena cukai.
*Cukai akan dikenakan pada mereka yang stay di Langkawi kurang dari 3 hari dan juga 
barang-barang terkawal seperti rokok.


Masa untuk pulang.
tatatititutu Langkawi.

.
Tambahan : Tak sempat nak pergi Dataran Lang sebab shopping barang lama sangat. sob.sob.sob. Boleh dijadikan sebab untuk datang Langkawi lagi.hi3.

Wednesday, February 12, 2014

Pulau Langkawi- Part 2

Assalamualaikum..

Entry part 2 ini baru la aku nak cerita percutian aku di Langkawi. Entry Part 1 tu just mukadimah pendek saja. Thank you sebab sabar tunggu.

Seperti yang aku gembar-gemburkan di Entry Part 1 untuk second night, we stayed at Motel Pantai Chenang. Oleh kerana, Motel tu kepunyaan keluarga angkat  Faiz ( suami Solehah) so harga yang kami dapat memang sangat menjimatkan aku punya bajet. Shukran Jazilan Mak and Ayah angkat Faiz yang sangat baik hati, semoga sentiasa dimurahkan rezeki. Aku tak boleh nak share motel apa yang kami stay sebab ada sebab-sebab yang tak dapat dielakkan motel keluarga angkat Faiz tu terpaksa di tutup dalam masa terdekat (selepas kami balik dari Langkawi). Nanti kalau aku share detail motel tu and korang baca entry aku ni and try contact motel tu dah tak ada pula kan, buat hilang mood bercuti saja. So, lebih baik keep calm and terus baca.

Setiap pagi aku and Tiqah akan jalan-jalan tepi pantai sambil main air. Memang tenang jiwa.



Sampai tepi pantai Tiqah bergayut sakan.


Kesian Diana jalan sorang-sorang..hi3

Konon nak tengok matahari terbit. Pokok pula lindung.


 Muka segar nak start melawat tempat-tempat menarik.


Budak yang segar tadi. 

Tempat pertama yang kami pergi ialah Taman Lagenda. 

Budak yang segar tadi baru bangun nampak pantai terus berlari nak pergi mandi.



Tapi dihalang oleh sahabatnya sebab takut ditelan jerung. Tukar fikiran, patah balik.

Tempat kedua kami pergi ialah cable car.


Before naik cable car jalan-jalan dulu at Oriental Village.


Muka terlebih excited

Berangan sedang berada di Korea.


 Sembunyi yang kelihatan.


Perhentian Cable Car yang terakhir.
Pemandangan memang Subhanallah... Cantik sangat.
Tapi aku tak sanggup nak duduk lama-lama atas tu sebab rasa tak selamat. 5 minit ja ronda-ronda smabil makan ais krim dekat atas tu and terus straight turun bawah.

Third place yang kami pergi ialah Bird Paradise


Aku bukanlah pecinta binatang and aku tak pernah pergi zoo. Tapi aku ada juga la keinginan nak menjenguk binatang-binatang at Zoo, sebab tu bila yang lain cadang next place Bird Paradise, aku terus setuju ja. Harga tiket RM15.00.


 Pandai flamingo kat belakang tu tengok kamera.

Couple Parrot..

 Nak sangat bergambar dengan buaya darat. ;)

Menjadi inspirasi kepada geng punk. Aku ada, kau ada?


Menjadi inspirasi untuk nama Langkawi. 

Lan todak.. eh silap-silap.. LANDAK.

Tempat ni nama saja Bird Paradise tapi binatang lain pun banyak and sangat luas. Mohon manfaatkan 1 jam untuk ronda- ronda sambil snap picture, kalau tidak rugi bayar mahal-mahal.

Keldai yang sporting.
Tiqah : Ready... 1,2,3 krikk..

Semuanya berpusu-pusu nak ambil gambar dengan aku.


Yang paling aku suka, walaupun aku tak faham apa yang tertulis di batu besar itu.
(tapi ada 1 papan yang translate perkataan di batu tu)

Sebelum balik rehat..

Untuk last day aku at Langkawi tunggu entry ke-3 yea.

Promo entry ke-3
Berlakunya tragedi yang akanku ingat sampai bila-bila.
-SEDIH-

Tuesday, February 11, 2014

Pulau Langkawi- Part 1

Assalamualaikum...



Alhamdulillah, selain kerja sambilan as kakak fotostat, aku dapat isi cuti sem kali ini dengan melancong ke Langkawi. Aku memang sangat-sangat suka melancong, tapi selalu tak berkesempatan. Nak pergi tempat yang jauh-jauh pun bajet ciput ja. Kira dapat pergi Langkawi ni pun memang dah sangat menggembirakan aku. Terima kasih juga pada STJ aku yang tersayang sebab ini semua dia punya plan la. Katanya dah lama bebeno kami tak spend time bersama. Sweet betul Stj aku ni. Selepas bersms, whatsapp,  and chat at fb. Akhirnya menjadi juga kami nak melancong sama-sama.

Dengan penuh kegirangan bertolaklah kami berempat ke Langkawi menaiki feri di Jeti Kuala Perlis dengan harga tiket sebanyak RM18. Eh, Kenapa berempat? he3 aku tak salah taip, memang kami berempat. Aku, Tiqah, kawan Tiqah (Solehah) and suami  kawan Tiqah (Faiz). Kebenarannya di sini Suami Solehah (Faiz) ada urusan di Langkawi selama 1 hari and alang-alang tu nak bercuti sekali,  so Solehah ajak Tiqah teman dia sebab mesti la boring kan 1 hari duduk sorang-sorang,  manakala Tiqah pula ajak aku. Boleh nampak tak rantaian penyebab berlakunya trip pergi Langkawi ini?

Jeti Kuah

Kami sampai di Jeti Kuah dah nak masuk waktu Magrib. Bagi mereka yang pergi Langkawi last minute punya plan jangan risau tentang pengangkutan sebab dekat Jeti kuah ni ada banyak pilihan kenderaan sewa yang  boleh pilih, ada kereta, van and bas pun ada.

We stayed at HIG HOTEL (Harga 1 malam RM190-ikut jenis bilik). Rasanya inilah pertama kali aku tidur hotel. Memang sangat jakun tapi masih terkawal. HIG Hotel ni memang best, selesa and harga berpatutan. Tapi tak berpatutan untuk aku kalau stay lebih dari 1 hari sebab lari bajet. So, tidur guling-guling atas tilam empuk just for one night.

Tempat lepak aku and Tiqah, chit chat sampai bosan...

Bangun pagi baru perasan dari tingkap boleh nampak laut.

Sarapan sambil sambung chit chat yang tergendala semalam.

First day tak ada aktiviti apa sangat just pergi cuci mata at Komplek HIG (sebelah hotel ja pun) lepas tu balik bilik layan cerita Narnia sampai Lunch. Lepas lunch balik bilik sambung pula tengok cerita Mr. Labuci. Memang aku manfaatkan masa betul-betul dalam bilik hotel sampai rasa berbaloi-baloi dengan harga yang aku bayar. Petang check-out terus gerak ke Pantai Chenang. Percutianku baru bermula. Tunggu next entry yea untuk gambar-gambar and cerita percutianku.

Promo untuk entry kedua:
Kami stayed at Motel Pantai Chenang.
Setiap hari aku pergi mandi pantai sebab jarak bilik motel aku dengan Pantai Chenang lebih kurang 30 meter (Aku agak,sebab memang dekat sangat)




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...