Sunday, December 22, 2013

Apa itu WhoHAA! com?




Pernah dengar Whohaa.com? Aku pun baru ja tahu tentang Whohaa.com ni, tu pun My STJ yang kenalkan. Kalau sesiapa yang sudah join 8share, dan yang sewaktu dengannya, Whoohaa.com ni lebih kurang macam 8share la cuma bezanya 8share kita share iklan and dapat 20sen setiap kali orang klik iklan kita tapi Whohaa.com kita buka iklan and jawab soalan and kalau betul dapat point. Point tersebut kita kumpul and boleh tebus hadiah.

Contoh Hadiah-hadiah yang boleh tebus.

Hadiah lagi..

Contoh iklan

Contoh soalan yang kena jawab
Jawapan semua ada pada iklan
(Kalau visit sponsor link pun boleh earn point)
Sangat mudah nak dapatkan point.

Menarik kan..
 -
--
---
----
----
Maklumat lanjut yang lebih detail  klik sini

Saturday, December 21, 2013

Diana Rashid On Instagram



Dunia dah semakin maju, teknologi dah semakin canggih, harga barang dah semakin naik (macam tak ada kena mengena ja kan), usia semakin bertambah, laman sosial semakin banyak.........

Ok, sebelum kena kutuk, aku nak buat pengakuan, aku memang antara orang yang ketinggalan zaman dalam mendaftarkan diri dalam laman sosial.

Facebook pun lepas tingkatan 5 baru aku buat, sekarang ni jangan katakan budak sekolah menengah budak 5 tahun pun ada fb.

Makanya jangan hairan lah, aku baru menjinakkan diri dengan Instagram. Sebenarnya dari bulan puasa lepas lagi aku dah daftar Instagram tapi tak la aktif sangat pun, kalau buka pun just like gambar orang ja.

















Ini la Intagram aku.diana__rashid
Kalau rajin jemput lah follow.
Tapi kalau rajin tapi tak ada Instagram tak payah bersusah-payah follow.

Nota Kaki: Aku ada akaun twitter, tapi sampai sekarang tak tahu nak guna. Sekian


Thursday, December 19, 2013

Kenapa mesti UUM?




Setiap kali jumpa kawan baru atau introduce myself, mesti kena tanya asal mana? Kedah... Kedah area mana? Changlun.... (muka terkejut) tanya sekali lagi... mana? Changlun? Yes... Changlun yang ada c-mart, ada pizza hut, secret recepi, kfc dan jalan akan sesak setiap petang.

Kenapa aku pilih UUM untuk sambung belajar? Banyak sebab.
1. Dekat dengan family.
2. Dapat kurangkan bajet tambang bas.
3. Kalau ada kecemasan senang nak balik rumah.
4. Aku tak suka naik bas atau kederaan 4 tayar lebih dari 4 jam.
5. Sebab tak boleh bagitahu....


Waktu aku isi borang UPU pun memang Uum pilihan utama,ketiga and keempat aku. Dan alhamdulillah aku ada rezeki sambung belajar sini.

Bila rumah dekat boleh balik selalu?
Aku kurang setuju dengan statement ni, mungkin orang lain tapi bukan aku. Memang rumah aku dekat tapi aku tak pernah balik tiap-tiap minggu dan sebulan sekali nak balik pun susah. Malahan aku adalah orang terakhir yang balik setiap kali cuti sem dan orang terawal datang bila buka sem.



Sebab aku jarang balik rumah?
Di UUM ni memang setiap minggu penuh lagi padat dengan program-program. Dan aku pula jenis yang mahukan hari-hariku berbeza setiap hari. Asal sahaja ada program yang menarik dan buat aku tertarik memang aku akan pergi. Bagi aku waktu dekat U ni la nak timba pengalaman sepuas-puasnya. Memang letih dan sangat letih tapi semua itu berbaloi. Kalau lepas kelas ramai yang suka rehat di bilik, aku pilih untuk hadir meeting enactus. Kalau ramai suka tidur hari selasa sebab tak ada kelas, aku suka pergi program anjuran Dpp. Kalau ramai yang ponteng GCB or G2E hari jumaat sekali sebulan, aku suka bangun awal bersiap sedia ke GCB or G2E.



Sayang UUM...
 Dulu waktu nak daftar masuk Uum yuran memang mahal ( lbh kurang RM2K). Bila tanya kawan-kawan U lain semua yuran tak terlalu mahal sangat. Adik aku dulu pun daftar Unisza tak sampai pun 2k. Tapi bila dah start belajar di UUM baru aku faham kenapa yuran 2k.
1. Bilik sangat selesa (2 org 1 bilik)
2. Internet laju (ikut time juga la)
3. Ada perkhidmatan bas ke bilik kuliah and ke Changlun (untuk outing)
4. Bilik komputer di setiap DPP. (Sangat membantu sebab mula2 masuk U aku tak ada laptop sendiri lagi)
5. Ada go-cart, golf, sauna, kolam renang, kuda, Pusat Kesihatan (mini hospital).
6. Dan banyak lagi.......

Bila tanya balik kawan-kawan U lain, yuran tu tak termasuk tempat tinggal ataupun tempat tinggal hanya waktu sem 1, bila sem seterusnya kena sewa rumah. Di UUM, alhamdulillah pointer rendah macam mana sekalipun tak kan kena buang Dpp and kena cari rumah sewa, just kalau tak aktif ja kena ampung or pindah ke asrama lain.

And now, Alhamdulillah aku masih di UUM yang 15 minit perjalanan dari rumah aku, jarak lebih kurang 20km and tambang bas cuma RM2.50.




Wednesday, December 18, 2013

Enactus Member Training





Ini pertama kali aku join Enactus Member Training. Sebagai member baru lagilah pemalu aku memang antara yang excited nak join sebab boleh kenal dengan member dari projek lain (Enactus UUM ada 4 projek). Sebenarnya aku excited dalam apa juga program anjuran Enactus sebab aku tahu program Enactus mesti best and enjoy punya.

My Family Back2bag

Sepanjang program ini semua member2 baru macam aku ni didedahkan dengan lebih mendalam lagi sejarah Enactus UUM.

Aku memang cepat bosan kalau dengar orang cakap banyak dekat depan, tapi ok la kan.. 
Sekurang-kurangnya aku tak buka kilang Nira. (Tidoq)

Selain, duduk dan dengar, ada juga aktiviti lain.

Aktiviti dalam kumpulan (reka projek baru)
Walaupun muka aku macam guard shif malam, tapi idea aku tau yang dibentangkan.. ho la.

Aktiviti sebelah petang (Segar balik)
(Game Station)

My Group at First Station
Semangat....

Station paling mencabar


My group member
Ok, kumpulan kami KALAH sebab terlalu enjoy and menghayati games di setiap station..



Punishment = Dance

Walaupun, aku baru ja berapa bulan join Enactus, tapi Alhamdulillah banyak ilmu dan pengalaman yang berguna aku dapat.

We develop, We discover, We inspire


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...