Saturday, October 19, 2013

Kelahiran yang di nanti-nantikan



Aku belum ada anak buah a.k.a anak saudara or anak menakan (bak kata orang kedah). Dalam family aku baru 2 orang yang sudah kahwin iaitu kakak sulung and abang yang ke-2 ( mak aku cakap kawen kena ikut turutan, so kakak aku nombor 3 belum kawen jadinya aku yg keempat ni tak payah gedik nak kawen just fokus my study...anak solehah katakan).

Sejak aku kerja as a cikgu taska sifat sukakan baby, kanak-kanak and yang sama waktu dengannya memang makin menebal. Ke mana saja aku pergi kalau jumpa baby mesti aku nak dukung and main, sama juga la dengan adik perempuan aku, Dayah. Kami berdua ni memang suka sangat dengan baby. Oleh sebab, aku tak punya anak saudara lagi, aku hanya mampu menumpang kasih anak saudara jiran aku je la iaitu Anas yang comel and kiut miut...

Rindunya....

And Alhamdulillah... coming soon aku pun bakal menimang anak saudara. Kakak aku yang sulung dah mengandung, almost 7 month i think. Selepas 5 tahun menanti dengan penuh sabar. Itulah yang di namakan rezeki. Sesungguhnya Allah lebih tahu apa dan bila yang terbaik untuk kita. So, jangan sesekali mengeluh.

Akulah yang paling excited sekali nak dapat anak saudara.
Semoganya semuanya selamat. Amin...



Subhanallah....
 
Kemuliaan dan Keistimewaan Wanita Hamil Dalam Islam:
  • Apabila wanita mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya, Allah mencatatkan baginya setiap hari seribu kebajikan dan menghapus baginya seribu kejahatan. Apabila wanita mulai sakit untuk bersalin, Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah. Apabila wanita melahirkan anak keluarlah dosa-dosa darinya seperti keadaan ibunya melahirkannya.
  • Dua rakaat solat wanita yang hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.
  • Wanita yang hamil dapat pahala puasa disiang hari & pahala ibadat dimalam hari.
  • Wanita yang bersalin dapat pahala 70 thn solat & puasa serta setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah bagi satu pahala haji.
  • Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira sebagai mati syahid.
  • Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya akan dapat 1 pahala daripada tiap titik susu yang diberikannya.
  • Wanita yang beri minum susu badannya kepada anaknya yang menangis maka Allah beri pahala satu tahun pahala solat & puasa.
  • Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2 setengah tahun, maka malaikat dilangit khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya. (ni azam Sally untuk kali ni...)
  • Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.
  • Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit akan di ampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya & bila dia hiburkan hati anaknya Allah beri 12 tahun pahala ibadah.


 





Thursday, October 10, 2013

Apa yang aku sibuk sangat??



Menjadi seorang mahasisiwi tak semudah dan sebahagia aku sangka. Dulu-dulu selalu berangan bila tengok drama dalam TV macam best ja masuk U. Mula pendaftaran mak ayah hantar, seminggu kuliah pergi library pinjam buku, keluar dari library sambil bawa buku and terlanggar someone, bermulalah cinta dari mata turun ke hati, lepas tu couple sampai 2 tahun, ada halangan orang ke-3, putus jap and final year sambung couple balik sebab tak serasi dengan orang ke-3, lepas tu konvo, kerja and terus kahwin. Drama yang selalu aku tengok kt TV, 2 jam dah habis 1 cerita. Tapi itu drama 2 jam hokey, realitinya hidup aku ni bukan begitu.



Hari-hariku padat dengan kuliah, assignment, program, and macam-macam lagi lah. Di UUM ini, semua pelajar perlu aktif join program untuk kumpul mata Sira a.k.a merit bagi memastikan diri tidak diapung atau bahasa kasarnya dibuang ke another kolej kediaman. Mata sira juga penting untuk buat pemohonan sticker kereta mahupun motosikal. So that, untuk memastikan diri aku ini tidak diapung ke kolej kediaman yang lain since sem 1 lagi aku dah start join pelbagai program and Alhamdulillah aku masih kekal di kolej kediaman yang sama, blok yang sama, bilik yang sama and rumet yang sama.

Sebenarnya, sira tu mungkin salah satu sebab aku aktif join program, tapi antara sebab lain aku mengaktifkan diri join program ialah sebab aku nak timba pengalaman. Bagi aku,kalau boleh aku nak setiap hari aku tak sama seperti hari lain dan mesti ada something yang baru akan aku belajar dari setiap program aku join. Bila join program ni juga la melatih aku agar lebih berdikari dan lebih bersabar. Serius join program memang memerlukan tahap kesabaran yang tinggi, ye la dalam 1 organisasi program ada pelbagai ragam perangai manusia yang kena hadapi, tanpa kesabaran yang tinggi memang boleh kucar-kacir program.

Sejujurnya, semester ini aku nak slowdown dari join pelbagai program sebab semester lepas pointer aku jatuh. Aku bukan nak salahkan join program yang menyebabkan pointer aku jatuh tapi maybe aku sendiri yang tak pandai nak arrange my time table. Tapi apa yang terjadi adalah sebaliknya. Aku memang dah bajet elok dah masa aku iaitu kumpul mata sira banyak2 waktu awal semester and lepas tu fokus study, sebab itulah minggu pertama aku sibuk dengan 2-3 aktiviti semata-mata tak mahu ganggu waktu exam. Apa yang terjadi?? tengok jadual aku ni....

Esok: Kelas crochet with Enactus member for Back2bag Project.
Lusa : Ko-k
Lepas cuti Raya Haji
22/10: Outing with Enactus Member pergi rumah OKU and Beat The House Of Pentomen.
23/10: Metting Enactus and Islamic Festival (I-Fest).
24/10 : Start Program I-fest
25/10 : Pagi handle sukan siswi program I-Fest and malam exam mid-term.
26/10 : Sukan siswa and pertandingan mewarna I-Fest.
29/10 : Exam Mid-term.
30/10 : Exam Mid-term


Bukan setakat padat tapi bertindih pun ada.  Aku pun confuse macam mana boleh jadi macam ni. Apa yang terjadi jauh berbeza dari apa yang dirancang.Aku mengaku mungkin sikap aku yang tak tetap pendirian and cepat kesian pada orang antara faktor yang di rancang tak menjadi. Namun,... Kan KITA MERANCANG, NAMUN ALLAH YANG MENENTUKAN, mungkin ini yang terbaik untuk aku, bersusah dahulu and bersenang-senang kemudian.

Solution: I try my best to arrange my time table wisely. So, cuti hari raya haji ini akan aku manfaatkan untuk study. Insya Allah, amin.


Note: Tiada jalan singkat untuk kita sampai ke sesuatu destinasi yang sememangnya jauh, Perjalanan tetap melibatkan langkah demi langkah dan tingkat demi tingkat.


Saturday, October 05, 2013

Ketinggalan zaman



Semalam saja godek blog sendiri baca entry dulu2 sambil baca komen. Tiba-tiba aku terperasan ada 1 komen yang aku tk pernah baca lagi. Komen biasa tak apa lagi, tapi ini komen yang aku menang G.A... Aku selalu join G.A tapi jarang sekali nak menang..hu3...

Baru perasan, tarikh 3 bulan lepas kot...

Ha3, bertapa aku ketinggalan zamannya. Memang salah aku pun sebab tak cek komen and follow up setiap G.A yang aku join. So, aku kena lah belajar dari kesilapan dan kalian yang lain jangan ikut sikap aku ini yea. Tapi tak apa, aku tak kisah pun sebab tak sempat tuntut hadiah, yang penting aku pernah menang G.A, itu pun dah cukup buat aku happy. Alhamdulillah.


p/s: Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya.. :D




Tak Suka Shopping?



Perempuan and shopping memang tak dapat di pisahkan. Aku perempuan, tapi shopping bukan kegemaran mahupun kegilaanku. Kalau ramai yang boleh terlompat-lompat bila tengok ada Mega Sale yang discount hingga 70% hingga 90%, aku hanya tengok tanda discount dan berlalu pergi tanpa ada perasaan. Entah kenapa la aku ni kan? sob3.

Kalau aku temankan kawan-kawan aku pergi shopping aku hanya akan jadi penasihat or mungkin hanya pemerhati. Tapi aku tak adalah tak pernah shopping lansung, teruk sangat la pula kalau macam tu kan. Aku ni setiap kali keluar shopping aku akan senaraikan barang penting yang aku nak beli, memang selalunya aku akan beli barang lebih dari barang yang aku senaraikan, tapi selalunya barang yang aku terlebih beli tu barang yang juga penting, tapi aku terlupa nak masukkan dalam senarai barang. (Ayat apakah ini?)

Memang inilah perangai aku, kalau orang cakap perempuan gila shopping and boleh habis beratus ringgit untuk shopping, aku memang terkecuali dari golongan ini. Aku setiap kali nak beli sesuatu barang terutamanya barang-barang yang mahal mesti aku akan fikir beratus kali sama ada nak beli or tidak. Bagi aku yang berstatus pelajar barang RM50 pun dah sangat mahal.

 Ambil-Pegang-Tengok Harga- Letak Balik

Mungkin antara faktor sikap aku bergini sebab aku ini bukan dari keluarga yang kaya raya, duit berkoyan-koyan dan tak tahu nak buat apa. Aku dari kecil lagi memang dah belajar hidup susah sebab tu aku tak kisah seandainya apa yang aku suka, aku tak dapat sebab aku percaya tak semestinya apa yang kita suka baik untuk kita dan tak semestinya apa yang kita tak suka tak baik untuk kita.

Faktor lain aku tak suka shopping maybe sebab aku ini masih lagi student. Nak berbelanja pun terhad sebab hanya bergantung dengan PTPTN ja. Memang boleh ja nak minta dengan big bos a.k.a mak aku, tapi aku ini pemalu sikit walaupun dengan mak sendiri, bukan apa aku ni dah besar panjang so kena lah berdikari. Cewah... tapi kalau big bos hulur ku ambil juga, he3... bak kata pepatah rezeki jangan di tolak, musuh jangan dicari......gitu.

Hidup ini kita perlu sentiasa bersyukur dengan apa yang kita ada, jangan asyik memandang or melihat apa yang bukan milik kita. Setiap orang ada nafsu dan keinginan tapi jangan biarkan semua itu mengawal diri kita. 

NOTE: Aku hanya terlompat-lompat hingga tembus bumbung bila tengok Mega Sale The Big Bad Wolf   Books.... 

Mohon tak hujan sebab bumbung dah bocor.










Friday, October 04, 2013

Sambutan Hari Asean Ke-46



Minggu lepas aku berpeluang pergi Sambutan Hari Asean(SHA). Alhamdulillah tahun ini UUM terpilih menjadi tuan rumah untuk Sambutan Hari Asean yang ke-46 peringkat Jabatan Penerangan Malaysia. Pada mulanya aku tak ada keinginan pun nak pergi SHA tu, tapi oleh kerana untuk semua pelajar ko-k Pengucapan Awam wajib pergi, sebab itulah pukul 9.00 pagi aku dah terpacak depan bus stop tunggu bas ke Dewan Muazam Shah atau nama glamornya DMAS.

Sebenarnya aku bukan tahu sangat tentang ASEAN ni. Just ingat2 lupa ja apa yang belajar Pengajian Am waktu Form 6 dulu. Join Sambutan Hari Asean ke-46 ni memang banyak mendedahkan aku apa itu Asean. Banyak ilmu baru yang aku dapat sewaktu SHA, sememangnya tak rugi lagi bermanfaat. Sebelum aku cerita tentang pengalaman aku turut serta di Sambutan Hari Asean... Meh kita kenali ASEAN dulu.



Sejarah Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN)

Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura dan Thailand ialah pengasas ASEAN melalui Perisytiharan ASEAN yang ditandatangani di Bangkok pada 8 Ogos 1967.

ASEAN ditubuhkan bagi mengikat negara yang menandataganinya untuk bekerjasama bagi mencapai matlamat pertumbuhan ekonomi, pembangunan sosial, pembangunan kebudayaan, serta keamanan dan stabiliti serantau.

ASEAN mempunyai 10 negara anggota iaitu Brunei Darussalam, Kemboja, Indonesia, Republik Demokratik Rakyat Lao, Malaysia, Myanmar, Filipina, Singapura, Thailand, dan Vietnam.





Selain banyak ilmu yang aku timba dari program ini, layanan yang diberikan oleh pihak penganjur memang terbaiklah. Sewaktu aku sampai dekat pintu masuk, aku and kawan-kawan yang lain disambut dengan senyuman manis urusetia beserta Goodies Beg. Nak tahu apa ada dalam goodies beg tu? Botol air, pamplet, buku nota and pen. Aku sememangnya pengumpul tegar pen-pen percuma...ha3.

 Goodies Bag :)

Walaupun aku tunggu bas agak awal, namun bila masuk DMAS majlis dah pun bermula dengan Forum Asean. So, aku masuk, duduk and jadi pendengar setia ahli panel di atas pentas menyampaikan forum yang moderatornya Dr. Muhammad Fuad Bin Othman dari UUM COLGIS. Tengah aku duduk dan setia mendengar tiba-tiba ada orang edarkan beg Jabatan Penerangan kepada semua yang hadir. Dalam beg tu ada pen dan buku nota. Alhamdulillah... bertambah koleksi pen aku.

Selesai forum dan sesi soal jawab, ada hadiah untuk sesiapa yang di bawah goodies bagnya ada pelekat kertas warna. Aku antara yang tak bertuah, just tepuk tangan tumpang gembira je. Yang lagi bestnya ada antara yang bertuah tu dapat hadiah misteri iaitu Notebook jenama Lenovo sumbangan SKMM, memang bertuah sangat-sangatlah.

Selepas tamat majlis, aku tak terus balik tapi aku, Wani and Mira melawat booth2 di sekeliling dewan. Seronoknya lagi, ada boot yang buat kuiz tentang Asean and siapa boleh jawab dapt ganjarannya. Ha, ini aku antara yang bertuah, macam-macam hadiah aku dapat antaranya T-shirt Asean, Pen, buku, and payung.

 Semua booth telah di lawat, hadiah pun semua dah dapat and beg pun berat hingga tak terangkat. Cepat2 keluar dari DMAS menuju ke khemah jamuan. Makan sampai perut kenyang, dan hati pun banyak senang.

Hasil shopping tanpa duit.... 8) 

P/s: Blog Ajaibnya Cinta Diana telah di anak tirikan!!!. huhuhaha... Jemput lawat blog baru aku  
Life In colors, blog ini aku buat khas untuk assignment STID semester ni. Alang-alang melawat follow le sekali, leh tambah markah assignment...hi3... Terima Kasih... :D















Wednesday, October 02, 2013

Kesibukkanku



Sambutan Hari Malaysia,Malam Penghayatan Kemanusiaan, Perang Kuali and Open Darbians. 4 Program serentak dalam masa seminggu, bayangkan bagaimana hidupku, bertapa kelam bin kabutnya, berkejar ke kelas dari pagi sampai petang, balik kelas tak sempat tukar baju keluar pekan Changlun beli barang program, malam mesyuarat and siapkan assignment.

Sambutan Hari Malaysia

Untuk sambutan hari malaysia tahun ni aku join pasukan sorak (sebenarnya wajib huahuahua...), Ini pertama kali aku join pasukan sorak, ye la suara tak kuat, mana la sesuai bersorak bagai. Tapi dah wajib kan pergi je lah.
 Bersorak nye idak.... bergambo je lebih...

Haruslah ada Dieyra...

Go...Go... DPP SIME DARBY
 

Malam Penghayatan Kemanusiaan.....

Selang 2 Hari Kemudian Program Malam Penghayatan Kemanusiaan anjuran Biro Kerohanian. Alhamdulillah, walaupun pada awalnya banyak masalah yang timbul namun pada malam program semua berjalan dengan lancar.

Untuk Program Malam Penghayatan Kemanusiaan ni Artis Jemputannya ialah Salima Habibi a.k.a Salima AF. Memang best perkongsian cerita dari Salima, tentang bagaimana pengalaman beliau sewaktu menjadi sukarela ke negara yang di tindas.

Barisan Ajk Penajaan...
 R4BIA

Perang Kuali.....

Program Perang Kuali pula keesokkan harinya selepas Malam Penghayatan Kemanusiaan. Bayangkanlah aku tidur hanya beberapa jam ja, program malam tu pun habis dah waktu pagi and pagi tu pula lepas subuh dah nak kena prepair barang and tempat.

Apa itu Program perang kuali?
Sejujurnya first time aku dengar aku terbayang orang pegang kuali and baling sesama sendiri. Lepas tanya pengarah program, hm... memang tak ada kena mengena lansung dengan imaginasi aku. Perang kuali ni ialah pertandingan memasak, macam ala-ala Master Chef gitu.

Dalam program ni aku bertanggungjawab sebagai Bendahari, so memang aku pegang duit and ikut pengarah bersama ajk lain pergi beli barang. Semua tu kami kena settle sebelum hari pertandingan. Fuh..... Bukan setakat bertindih tapi memang terhimpit la aku sebab nak kena fikir program Malam Penghayatan Kemanusiaan (MPK) lagi, kelas lagi, assignment lagi, and macam-macam lah. Mujurlah aku punya kawan-kawan yang banyak menyokong dan meringankan beban aku. Seandainya Shima and Aein tak ada untuk bantu aku settle tugasan untuk MPK memang pasti aku rebah and demam berhari-hari sebab kena maki coz tugas MPK tak siap lagi aku dah lari keluar pergi beli barang untuk pertandingan perang kuali. Huhuhuhahaha...

Untuk Pertandingan Perang Kuali ni Aein, Shima and Dieyra pun join juga. Dan memang tak di sangka-sangka diaorang Juara Perang Kuali DPP Sime Darby. Bangga seketika.


Khusyuk memasak...



Terengganu+Kedah+Perak = KARI UTARA

Presentation slot

Juara Perang Kuali DPP Sime Darby 2013

Selesai Pertandingan Perang Kuali, We all gerak ke Alor Setar for Steamboat.

 Nda Steambot again...

P/s: Hidup itu INDAH..

          Jika kita tahu MENGHARGAINYA....












"Mini Giveaway EkaTikah Craft"



Alhamdulillah, tiba sudah bulan 10 iaitu bulan yang dinanti-nantikan. Bulan yang mempunyai seribu satu makna bagi aku dan juga keluarga. Heee

Bersempena dengan hari baik, bulan baik dan juga merupakan bulan kelahiran aku *take note*, satu Mini Giveaway EkaTikah Craft akan diadakan. Hadiah semuanya berunsurkan craft. Mungkin hadiah tidaklah semahal mana, tetapi yang penting ikhlas dari hati. Hee

Segmen ini akan berlangsung mulai 2 Qktober 2013 dan berakhir 30 Oktober 2013.

Hadiah-hadiahnya:
1 hadiah misteri untuk seorang top refferal
2 bantal craft bersaiz 1/2 A4
5 Keychain Cendawan
5 Keychain Love
5 Handphone Strap Stawberri
3 bekas tempat cucuk jarum
10pcs Brooch Rose
5 batang Bookmark
10 blog tersenarai dalam bloglist Blog Bila Jari Mula Menaip

-Gambar hadiah akan di update kemudian dan kemungkinan hadiah akan bertambah. Pemilihan pemenang berdasarkan random.org-

Syarat-syaratnya:
1- Mestilah Warganegara Malaysia dan merupakan followers
Blog Bila Jari Mula Menaip
3- LIKE Page Bila Jari Mula Menaip di Facebook.

4- LIKE gambar Colourful Bookmark di SINI atau klik gambar di bawah:


5- Klik SINI SINI SINI dan SINI
6- Sediakan satu entri bertajuk "Mini Giveaway EkaTikah Craft".
7- Copy code yang tersedia ada, paste di HTML entri anda dan publish.
8- Hanya perlu hantar link penyertaan anda di ruang komen entri ini.

Mudah bukan? Tunggu apa lagi, klik banner EkaTikah Craft di atas untuk join.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...