Thursday, February 28, 2013

CONTEST: "Sehijau Warna Daun" by QF !!


 

Hohohoho.... pantang jumpa contest yang berkaitan dengan gambar mesti nak join. Tanpa sedar, diri ini bukannya banyak sangat pun koleksi gambar. Namun sebab tertarik dengan tajuk contest ni iaitu sehijau warna daun, tigat la plak gambar yang di ambil sewaktu ronda-ronda Universiti sem lepas. Selepas godek-godek picture, akhirnya ada la 1 gambar ni yang tak la cantik sangat but i like it, my roomate pun cakap gambar yg aku pilih ini agak cantik (ulang: agak cantik yea) he3..So...so... apalah salahnya aku join contest ni....Maqi saudaqa-saudaqi cik kebum-cik kebum, qamai2 tengok gambaq yang aku pilih....jeng..jeng...jeng...
-
--
---
----
-----


Taara....hahaha...posing habis ayu, baju merah menyala semerah cinta Diana, kasut hijau Sehijau daun,rumput dan tumbuh-tumbuhan di sekelilingku. Untuk hasil gambar ini aku terpaksa landing atas kayu reput yang di bawahnya penuh dengan semut, apa pun tetap maintain SMILE.

" Hijau pada saya ...... Warna yang lembut dan mencerminkan ketenangan, kedamaian dan kebahagiaan. Hijau juga merupakan warna pakaian ahli syurga. Oleh itu, hijau sangat-sangat memberi inspirasi kepada saya dalam menjalani kehidupan yang penamatnya ialah akhirat yang kekal abadi. SMILE AGAIN "

p/s: Hijau itu indah dan permai.












Wednesday, February 27, 2013

Snow White With Snow Black





Pada zaman sekarang di satu pelusuk dunia yang kecil tinggal 2 orang kawan baik. Seorang bernama Snow White (bukan nama sebenar) dan seorang lagi bernama Snow Black (pun bukan nama sebenar). Mereka berkawan rapat dan sering berkongsi masalah bersama. Walaupun masing-masing mempunyai komitmen yang besar sebagai seorang pelajar ianya bukan penghalang untuk mereka terus berhubung kerana pada zaman sekarang adanya FB, TWITER mahupun TELEFON yang sering digunakan oleh kedua-dua kawan ini untuk berhubung.

Pada suatu hari, Snow White (SW) telah mengajak kawannya Snow Black (SB) keluar ke pekan untuk membeli buku pelajaran. Pada awalnya, rancangan mereka hampir di tunda kerana cuaca hujan yang kurang mengizinkan. Namun, atas sebab buku yang ingin dibeli di perlukan ASAP, akhirnya mereka berdua bertekad untuk meredah hujan menuju ke Pekan.

Sampai di Pekan, Pustaka Union menjadi sasaran utama kerana di situ banyak menjual buku-buku pelajaran. Selesai membeli buku yang Snow W perlukan, seterusnya mereka bergerak ke kedai i luv Novel yang menjual novel-novel dan buku-buku motivasi.

Banyaknya buku Snow W....

Snow B yang bayar...

Selesai membeli beberapa buah buku, Snow W and Snow B terus ke Kopitiam kerana Snow W sudah sekian lama kempunan nak makan Banana Split yang terdapat di Kopitiam. Snow B yang tak banyak sangat kerenah ini hanya menurut sahaja kemahuan Snow W.
 Sementara tunggu Banana Split yang di order, Snow B belek buku-buku yang baru di beli.

Banana Split yang menjadi igawan Snow W

"Aipp...ini banana split Beta yang punya, jangan kacau ok"

" Ekeleh...ingat aku hairan sangat, aku pun ada la...walaupun hanya ice-cream double scoop, Alhamdulillah...aku syukur"

Selesai menjamu selera di musim hujan yang sejuk hingga ke tulang, Snow W dan Snow B terus bergerak ke gerai-gerai berdekatan membeli barang-barang yang tak perlulah nak di beri tahu.hahaha.. Apabila semua barang sudah dibeli mereka berdua terus bergegas pulang menyambung kembali komitmen mereka sebagai pelajar.

Walaupun Snow W dan Snow B dapat bersiar-siar di  pekan sambil membeli barang cuma seketika, namun mereka gembira kerana dapat meluangkan masa bersama-sama. Tamat.
SMILE...





Friday, February 22, 2013

"Pencarian Bloglist MAC&APRIL 2013 by DJH "




 
 Nak join juga? klik sini

Ketagihan melanda diriku, semakin seronok lak join contest, GA blogger-blogger lain.
Kali ini aku join Pencarian Bloglist MAC&APRIL 2013 yang di anjurkan oleh Diari Jejaka hangat.
Mari qamai-qamai mengimarahkan lagi pencarian ini..
SMILE.



Jom BuAT pENANda Buku Semudah 1,2,3




Now aku nak tunjuk cara paling mudah, senang, jimat buat penanda buku sendiri. Aku tahu memang penanda buku ada banyak dijual di kedai-kedai cenderamata, cenderahati mahupun cenderawasih. Tapi aku lebih suka buat sendiri sebab...hm... sebab memang aku suka la.

Barang yang di perlukan:
~Gunting
~Gam
~Kertas Warna
~Pen
~ Kad Gambar Ana Muslim (suka hati nak gambar apa or lukis ja gambar apa pon)

Gam pinjam roomate punya...
Gambar ana muslim tu aku recycle pelekat harga baju t-shirt muslimah.

Cara-caranya yang sangat mudah, tapi jangan ambil mudah.

1. Gunting kertas warna pilihan yang anda suka mengikut saiz kad gambar.
2. Gam kertas warna yang sudah di gunting.



 3. Tulis la apa-apa  kata motivasi pada kertas warna.
Hias corak sikit-sikit

Tahu....Tulisan aku tak la cantik sangat
 
                                                      Depan                Belakang
Siap untuk digunakan....

P/s: Getah aku jadikan penggantung tu leh tukar guna reben or benda lain (Getah ja yang ada depan mata saat ini, kedai sudah tutup nak pergi beli reben pun)

SELAMAT MENCUBA...
 












"Photo Contest: Aku dan Dia by Blog Paly"




Contest yang menarik, jarang-jarang dianjurkan. Oleh sebab menarik aku tertarik nak join contest ni.
Walaupun sejujurnya koleksi gambar dalam simpanan aku tak adalah yang semenarik banner di atas, tak salahkan mencuba.he3.

Jom tengok gambar yang aku pilih bersama insan yang penting dalam hidup aku. Siapa yea??? tengok bawah ni.... 

AKU DAN DIA....
DIA YANG AKU PILIH: Nor Hidayah Binti Abd Rashid
Adikku, Sahabatku
Peneman dikalaku keseorangan,
Penghiburku dikalaku suka,
Penasihatku dikalaku alpa,
Petengkaran antara kami perkara biasa, sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula adik-beradik. 
Smile. Sayang adik till jannah

Nak tahu lebih lanjut tentang aku n my beloved younger sister? klik sini (Diana&Dayah)



"2nd Ina Giveaway"






klik sini








 Mari orang-orang kampung semua...
Sapa nak hadiah join la GA di atas...Smile
>Cahaya Hati NazieQa
>sTraWbErry ciNtA

Thursday, February 21, 2013

Mini GA Topup RM30









Mari rakyat jelata semua, kita beramai-ramai memeriahkan Mini GA Topup RM30..

          SYARAT-SYARAT

1. Buat entry tajuk NT | Mini GA Topup RM30*sertakan banner di atas
2. KLIK SINI , SINI , SINI , dan SINI 
3. Sertakan syarat GA dalam entry anda
4. Tag 3 orang rakan dan pastikan mereka tahu
5. Tinggal link di ruang komen
6. Pemenang akan dinilai berdasarkan Random.org
7. Tarikh tutup : 25 Februari 2013

Tuesday, February 19, 2013

Bila waktu lapang...

Untuk semester kali ini hari selasa tak ada kelas, so aku hanya memerapkan diri dalam bilik with my roomate (mungkin kami ni jenis yang sama iaitu menghabiskan masa dalam bilik yang kecil dan comel ini). Ikut perancangan sebenarnya hari ini aku nak keluar g jalan-jalan at Alor Setar with kawan-kawan aku. Tapi tterus dibatalkan sejurus aku call mak aku, and mak cakap " Tak payah pergi la, duduk U tak sampai seminggu dah nk keluar, jimat-jimat la sikit duit, jangan boros sangat" lebih kurang macam tu la bunyinya.

Oleh kerana, aku ini sememangnya anak yag baik mustahil aku akan ingkar larangan mak aku (Cewah, sebelum ni degil sebenarnya, apa yang dilarang itu yang aku nak buat). Lagipun, bila di fikir-fikirkan balik betul juga, aku tak ada barang sangat nak beli di tambah pula duit ptptn belum masuk so kena jimat cermat (tapi tk bermaksud aku ni bros bila duit ptptn masuk).

Seharian di bilik, cuma pagi tadi keluar bilik jap, pergi ambil Baucer Buku 1 Malaysia. Alhamdulillah, rezeki.... Ini kali pertama aku dapat, mungkin ramai yang dah masuk kali kedua dapat kan. Dulu waktu edaran yang pertama aku exam STPM so tak tersenarai la aku untuk dapat Baucer Buku tu, hanya mampu tumpang Baucer Buku adik aku ja. Insya Allah, aku akan manfaatkan pemberian ini sebaiknya. Banyak juga buku yang aku dah senaraikan (banyak novel dalam senarai), tapi yang utama buku akademik la, selebihnya baru boleh beli novel or buku-buku lain.

Lepas ambil Baucer Buku terus pergi makan with Mira Halim. Bersembang+makan+bergosip+makan+gelak+minum+sambung gelak= Happy.

Balik bilik meneruskan aktiviti memerapkan diri dalam bilik. Dalam bilik= Ambil lap top~buka fb~lawat blog orang~edit gambar.

Lepas ni aku nak mengkait pula, ada lagi 2 beg yang aku perlu siapkan.

Nak kongsi sikit gambar yang aku baru edit menggunakan Adobe Photoshop.

Tak la cantik mana. Alamaklum la... baru berjinak-jinak dalam edit mengedit ni....
Ok....nak start mengait... dada didi dudu...Smile..






Sunday, February 17, 2013

"Segmen Follow Kaw ! Kaw ! By HOT MASA KINI"

     

Mari kawan-kawan, saudara saudari cik kebum-cik kebum, mengimarahkan lagi segmen ini.
Smile.....

cuti-cuti ceria, gembira, bahagia

Mata belum mengantuk....so.... nak mgadap blogku sayang yang hmpir sbulan tdak dpedulikan akibat cuti sem. Kesian blogku.. apa boleh buat kat rumah tk ada line intrnet, tk ada intrnet mmg tk boleh la nk update blogku ini sbb intrnet satu-satunya pghubungku with my blog.(apasal bebelit ayat ni)

Oleh kerana sebab dan akibat sudah lama ku tak update, jadinya banyak le citer yang nk dkongsikan. Cewah... bajet bzy plak... (sdangkan lepak kt umah with kak ipaq trsayang ja). Disamping mlepak with kak ipaq trsyang smbil mnonton citer yang di siarkan di Tv1,2,3,9(ntv7 n tv8 tk ada siaran) ada juga aktiviti lain yang aku buat seperti menyembang ngan mak aku (cover balik crita2 keluarga yang ak trlepas spnjang aku brada at U sdgkan aku blik tiap2 mggu kot.. kuang2), mengkait (Hobbyku), Siswa Bersama Rakyat (SEMARAK), Reunion Memorial Puteri Mmpt 92.

Mengkait

Seperti yang sedia maklum, tk sedia mklum ni aku nk mklum... Mengkait ini sudah mnjadi hobbyku sjak aku tgktan 4 setlah brguru with my teacher (credit to teacher Rodiah). Untuk cuti sem ini ada la juga tmphan yg aku prlu siapkan antaranya 4 beg silang besar, 3 sarung hanset (sikit je, tapi oleh krana aku ni agak lembab mgait dan tmbh tolak bahagi dgan aktviti2 lain... so untuk siapkan smua tmphan ini cuti sem aku wajib dlnjutkan sbulan lagi. Sememangnya amat mustahil la cuti dlnjutkan, so.. aku smpat siapkan 2 beg silang n 3 sarung hnset.


Ini aku pos kepada Blogger Cahaya Hati Nazieqa, sarung handset krim hitam tu aku sponsr GA blog tetapi tak sure lak blog siapa yang aku sponsr sbb smua tu di uruskan oleh Blogger CHN.

Ini untuk adik aku di Terengganu, kawan dia tempah.

Hasil selama sebulan


 SEMARAK

 Ini kali pertama aku join aktiviti yang di anjurkan MPP UUM. Aku memang tringin nk join aktiviti pelajar bersama masyarkat. Biasa la... banyak paidah yang aku dapat seperti Sira, Baju free, makan free, kenal kawan2 baru, berbakti pada masyarakat dan yang sama waktu dgannya.

Semarak ni cuma 1 hari ja, yang terlibat hampir 400 orang. Semua peserta dbhagikan mgikut kawasan yang dtetapkan. Aku sewaktu daftar awal-awal lagi dah maklumkan yang aku nak kawasan yang sama dgan Mira Halim (my friend) klau tak dapt tmpat yang sama ngan Mira Halim aku tk mau join ( Cewah ugut2). Alhamdulillah, sesungguhnya pgnjur memahami dan aku dapt tmpat sama with Mira Halim iaitu Kuala Sala, Kedah ( semua kawasan yang trlibat hanya skitar Negeri Kedah).

Walaupun ceq ni oqang kedah tapi ni la first time ceq sampai Kuala Sala yang juga merupakan pkampungan nelayan. Penduduknya memang sporting tersangat-sangat.

Aktivi pagi kami semua ialah gotong-royong. Aku yang sememangnya ter xcited ni memang terus caqi penyapu dan mop. Seronok buat kerja ramai-ramai walaupun letih tapi memang puas.

Semangatkan... sedangkan kat rumah penyapu pun kadang-kadang pegang sbb aku suka vakum.

Khusyuk Cik Mira kita menyental

Aktiviti di dapur

Sebelah petang kami adakan sukaneka untuk penduduk kampung. Tempat sukaneka tu dekat dengan laut memang terbaik la bagi aku yang sukakan laut ni.


Rasa macam nak lompat naik atas kapal and pergi tangkap ikan. lalalala..

Sesi pendaftaran

Sukaneka yang tak di telan zaman


Untuk dewasa=  Basikal lambat

Makan buah tembikai paling cepat ( pertama kali jumpa sukaneka macam ni.. pun boleh)

Pada sebelah malam pula, ada ceramah yang di sampaikan oleh penceramah jemputan. Waktu ni mata aku memang sudah terpejam rapat di buai mimpi indah jangan tanya la apa yang penceramah cakap kat aku. Bukan niat tak hormat penceramah tapi macam2 cara aku buat supaya mata tak terpejam tapi apa kan daya memang badan dh terlampau letih. Huuhuhuhu...Sabo je la ngan aku ni...

Reunion Memorial Puteri Mmpt 92

Reunion ini memang aku dah rancang sewaktu mula-mula start cuti lagi, pada mulanya nak buat awal bulan 2 tetapi atas permintaan ramai ditangguhkan pada hari raya cina sebab ramai yang cuti waktu ni. Aku and My STJ (Sahabat till jannah) Tqah zul memang pening kepala nak menguruskan persiapan. Tempat yang pada awalnya di tetapkan di Tasik Darul Aman terpaksa di ubah saat-saat akhir iaitu malam sebelum reunion atas sebab ramai yang tak ada transport untuk ke Jitra. Iye le.. majoriti semua tinggal dan menetap di Kuala Nerang. Terpaksa la aku and My STJ berkorban, 1 jam perjalanan menaiki motosikal memang menguji ketahanan mental dan fizikal, jalam yang berlopak sememangnya yang amat aku tak gemari dan tak suka ei. Demi sahabat yang tersayang ku redahi jua perjalanan yang beronar, berduri, beranjau, dan berliku-liku.

Walaupun tak semua yang dapat hadir, Alhamdulillah aku hargai sahabat yang datang meluangkan masa. 
Garden Pekan Kuala Nerang menjadi saksi gelak tawa, kejar-mengejar dan gurau senda antara kami semua. Jelas terpancar kerinduan di wajah masing-masing hampir 4 tahun berpisah.

Terima kasih juga sahabat-sahabatku yang pemurah menaja makanan dan minuman. Tak lupa juga My STJ yang sediakan hadiah kenang-kenangan untuk semua yang hadir.

Stop jiwang-jiwang and ayat-ayat sedih... jom bergembira with gambo-gambo sepanjang Reunion Memorial Puteri Mmpt 92.

Orang kaya jelita taja kek= Wan Nur Esalina

 
 hidangan lain


Kembali ke zaman kanak-kanak

Cebisan kenangan yang akan ku genggam erat dalam ingatan,
Tak akan ku biar ianya pudar...
Ukhuwah Fillah abadan abada... Amin...

Itulah sedikit sebanyak aktiviti cuti sem aku yang ceria, gembira dan bahagia yang dapat aku kongsikan... Shukran sudi luang masa membaca cerita ku yang tk seberapa ini. Hokalooh... Smile.....































LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...