Saturday, December 22, 2012

Aktiviti sebelum Final Exam...

Pa kabo? minggu ni minggu yang best...ha3...nak tahu sebab apa? sebab bnyak kuliah dah tamat...namun dalam best ada juga sedih n sayu....ye la..start sem 2 msti dh tukar lecture n kawan sekuliah pun msti la brwajah baru....kecuali Aein la sbb sem depan pun kami akan tetap setia brgerak bersama...ahaksss....

Hari Ahad
ahad lepas DR sempat melancong bersama teman2 tersayang ke sempadan Thailand. Shima la yang ajak jalan2 kat sana sbb dia cakap coklat kat sana murah...So aku yang baru sekali ja pernah ke sana pun setuju la nak ikut...(buat malu ja...duduk punya la dekat tapi baru sekali ja pergi Duty Free). Macam biasa dengan menaiki kereta Viva yang di sewa n pemandunya Diera, kami berlima Aku,Shima,Aein and Xu na (roomate Shima) bertolak ke Bukit Kayu Hitam dan melintasi sempadan. Lepas paking kereta tangkap gambar dulu....

Aein dah get ready nk tangkap gambar dah....

Xu Na n Aein

Diera (our drivers),shima,xu na and Aein

Secara jujurnya,ini pertama kali aku jejak kaki ke pusat beli belah Duty Free, sebelum ni aku pernah pergi pasar yang jual brang siam ja..(tak tahu nma pasar tu sbb first time aku pergi aku kecil lagi,so tk berapa igat la..) Masuk ja dalam bangunan Duty Free terus rasa macam dalam C-mart (supermarket at Changlun,kedah). Cuma yang bezanya susah nk jumpa orang cakap melayu, semuanya cakap thai...

Apa la yang Shima cari tu??

Banyak sangat pilihan...sampai pening Diera n Aein memilih..

sapa pernah makan this??

Belek coklat....sorry aku bohong....belek harga sebenarnya....ha3..takut bajet lari..

Hampir 1 jam kami shopping sampai Duty Free tu nk tutup baru la kami keluar n terus mencari jalan pulang ke Malaysia..cewahh...Namun apakan daya....JALAN JAM.....sabooo je la....nk masuk balik sempadan punya la seksa...yang Diera asyik tangkap gambar SELAMAT DATANG KE MALAYSIA...mujur la tk cium bontot kereta depan....he3...


Alhamdulillah....45 minit tersangkut dalam kesesakan akhirnya kami berjaya mlepasi sempadan dengan membayar tol sebanyak RM3.70. Sampai ja pekan Changlun terus pergi solat maghrib at C-mart. Lepas tu sambung shopping at C-mart lak...he3...Jam hampir pukul 10 malam, baru la kereta sewa kami melepasi sempadan UUM....

Hari Isnin
Keesokkan harinya...iaitu hari Isnin...aku masih tak melekat at bilik...sian my roomate asyik kena tinggal ja...hari isnin tu aku,Aein n Wani pergi Pusat Sukan Uum. Buat apa? tengok wayang kulit....he3....lawak ja...kami bertiga pergi PSU sebab nak naik basikal round Uum...asalnya kami tak ber3...sbb aku ajk B n roomte dia...tapi mereka berdua telah terlajak tidur sampai lupa tentang date nk naik basikal. Apabila B tak join mnjadi 1 masalah kepada kami bertiga sebab............kami tk tahu di mana nk sewa basikal tu...kuang3....so kami redah je la....cari punya cari akhirnya jumpa juga...lepas bagi kad matrik n tulis nama kami dapat 1 kad..masa yang di beri hanya 1/2 jam...memang tak sempat la nk round Uum...

Aku and Aein pilih basikal yang untuk 2 org n Wani ambil basikal yang single...Bergeraklah kami bertiga menuju ke sekeliling PSU...hahaha...padan la dengan masa yang di beri...

Vroom....vrooomm....eh bunyi basikal macam tu ke?hm...layan je lah...

Wani.........latar belakang tu kandang rusa...

Couple.....
Lepas berhenti rehat jap at kandang rusa...kami pun kayuh basikal balik PSU...tak boleh lama2 date ngan rusa...sebab kalau hantar basikal lambat kena denda...waktu balik kami tukar pula...Wani naik basikal double n aku naik basikal single...
Sempat lagi Aein buat Peace....

poyi pokan...naik basikal......


Hari Selasa

Hari selasa aku ada kuliah Titas....last kuliah...mesti la pergi nak dapatkan tip n tajuk2 penting daripda lecture.....
My Group Xciment

Habis ja kelas titas aku terus pergi makan n lepas tu cepat2 pergi hadapan bilik Jkps...nak tahu buat apa???
TENGOK GAMBAR DI BAWAH.......JENG..JENG..JENG..

YA...apa yang anda lihat adalah betul....aku tengah pesiang ayam a.k.a proses ayam untuk BBQ with pisau besar...(tk pernah dibuat orang)

 Hm...malam tu Kelab Fasilitator buat BBQ. Semua makanan malam tu kami masak sendiri, buat pertama kalinya aku tengok orang goreng bihun dalam bilik...la...tak percaya? ini buktinya...

Dasyat kan? lelaki berbaju hitam tu la our chef....sedap dia masak..

Jamuan BBQ malam tu start selepas insya', aku tolong petang tu ja, malam turun makan n main game. Malam tu ada game Music Chair...teringat waktu sekolah dulu.....

Semangat.....

Lepas makan terus naik bilik sebab mengantuk yang teramat sangat...ZzzzZZzz....

Hari Rabu

Hari rabu ada jamuan lagi, kali ni jamuan Kelas kenegaraan pula bagi meraikan our lecture Miss Rusnisuri yang akan menyambung pelajaran ke luar negara. Jamuan yang simple tapi meriah sangat.

Miss Suri yang sporting...

with Malar....

with Marcella Edmunt

Hari Khamis

Hari Khamis yang mendebarkan...sebab aku kena Short- Speech....dalam masa 3 hari aku hafal teks Holiday & Travel...Tapi bila dah dekat depan aku baca ja teks yang aku bawa...getaq punya pasal...hu3...

Gugup bila semua mata memandangku...


z0oom...sikit...
Hari khamis ni juga merupakan last class for ECOM...so..semua berebut-rebut tangkap gambar with Madam Eny...termasuklah aku.......
My Group Membersssss....

Madam Eny Haziany..

Hari jumaat

Hari jumaat aku mula menyelak helaian buku, tinggal berapa hari ja lagi nak final exam. Tak sampai 10 minit menelaah kepala aku dah landing atas buku, apakan daya semalam tidur pukul 2 pagi. Bergitulah aku hingga ke petang baru habis study 1 buku.

Malam pula aku bergerak ke Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negeri Kedah sebab DPP aku dapat jemputan untuk menonton Persembahan Tarian Negeri Kedah dan Negeri Sembilan. Seramai 40 orang yang terdiri daripada ajk dinner yang turut serta. Janji tu pukul 7.15 malam mesti tunggu di Bus Stop, tapi aku turun lambat sikit sebab solat maghrib dulu, ingatkan orang dah penuh bas, rupa-rupanya aku orang ke-4 yang naik bas. Oleh sebab orang tak ramai......kita bergamboo dulu...

with Mariah

with Diera

Hampir 1 jam perjalanan rombongan kami sampai di JKKN. Di pintu utama kami di sambut oleh bebarapa wakil dari JKKN. Majlis dah mula, so kami masuk, duduk n menikmati tarian yang di persembahkan...banyak jenis tarian juga yang dprsembahkan antaranya joget, tarian jelapang padi, akustik Merong Mahawangsa daripada JKKN Kedah. Dan Tarian pijak kaca dan banyak lagi dari JKK Negeri Sembilan...

Tarian daripda JKKN Kedah

Tarian daripada JKK Negeri Sembilan

Ini kerja aku...rakam...rakam..n rakam...

Habis semua persembahan, kawan2 aku yang lain dah bising kata lapar, aku pun sebenarnya lapar...tapi malas nak bising...lepas bincang with Driver bas...akhirnya kami berhenti makan at sebuah kedai makan yang aku tak tau apa namanya..oleh sebab bilangan kami yang ramai terpaksalah aku tunggu turn makanan aku sampai. Yang sedihnya tu aku order Kuew Tiaw ja pun tapi dapat last sekali, orang lain dah nak naik bas aku baru boleh makan, terpaksa la makan cepat2 kuew tiaw yang panas (tak dapat nak fell keenakkan kuew tiaw goreng).

i'm waiting......

Dinner kali Ke-2....

Bergitulah aktiviti aku minggu ni..untuk hari sabtu iaitu hari ini la kan...aku nak balik rumah jumpa my mak tercayang...terindu...

P/s: Ini mungkin entry terakhir untuk tahun ini, lepas post entry ni, nak sembunyi lap top jauh2...nak fokus Study....

Sahabat-sahabat semua doakan DR dapat jawab Final Exam dengan baik dan dapat result yang cemelang yea..4 FLAT Insya Allah...TERIMA KASIH....


















Monday, December 17, 2012

Malam Gala Darbian's



Kai faha lu ka/ki? Apa khabar? Ni hau ma?
DR(Diana Rashid) Alhamdulillah sihat…Cuma letih sikit sebab baru habis handle Malam Gala Darbian’s. Memang best and terbaik la Grand Dinner Sime Darby, walaupun yang handle Grand Dinner kali ini trdiri daripada pelajar sem 1, namun Alhamdulillah kami semua dapat buktikan yang kami mampu buat. Memang susah untuk handle majlis ini lagi2 la kami semua tak ada pengalaman lebih2 lagi DR la, dinner pun tak pernah pergi, tub…tub….kena handle dinner, ibarat orang yang tak pernah pakai baju kurung di suruh buat baju kurung, orang yang pakai baju kurung pun belum tentu pandai buat baju kurung.(Apa yang pelik sangat perumpamaan aku ni….Sorry yang tu ja yang terlintas di fikiran). Hampir sebulan semua ajk yang terlibat bertungkus-lumus membuat persediaan n macam pengalaman yang kami dapat timba seperti cabaran nak cari peserta, siapkan kertas kerja, cari persembahan, cari lagu yang bersesuai, buat video dan banyak lagi.(dh mcm krangan la plak), dan yang paling penting K.Mas (Pengarah MGD) sentiasa memberi semangat dan ambil berat tentang kami semua.

Daripada handle Grand Dinner ni la hidup aku jadi agak kelam kabut, sebab banyak perkara yang kena buat dalam 1 masa, xsiment, presntation, on9 kuiz, mesyuarat dan yang sama waktu dengannya. Aku juga dapat rasa sendiri macam mana buat kerja hingga pkul 3,4 pagi baru jumpa katil n esoknya pukul 8pgi msuk kuliah pula. Letih tak payah cakap la, tapi walaupun penat...handle Grand Dinner ni memang menyeronokkan.

K.Mas tekun menyelesaikan beberapa perkara sebelum hari Grand Dinner..

     Menyiapkan cenderahati with eco cenderahati n exco makanan (Mana tanganku sebelah lagi)



Goodies Bag Untuk Tetamu

Pada hari Grand Dinner kami semua kena kumpul at Dewan Mas (dwn konvo) pukul 8 pg, tapi pagi tu aku ada kelas n presentation dan juga pada hari yang sama ialah hari add&drop subjek untuk sem 2, memang kalut. Lepas habis presentation Titas (Tamadun Islam Dan Tamadun Asia) aku terus minta keluar awal, lepas ja add&drop subjek untuk sem 2, aku terus balik Dpp ambil barang n terus brgerak ke D Mas. Mujurlah aku punya ajk yang terbaik, awal lagi dah bersedia di D mas, (Thanks Wani). Waktu aku sampai tu just tolong exco cenderahati susun hadiah2 ja...lepas tu semua pakat temenung at meja hadiah tengok raptai. Letih temenung kami keluar ambil gambar area D mas lak...lepas tu masuk n sambung temenung balik...


               Pose at kerusi pengantin kepunyaan butik pengantin yang sponser deco dewan...

 Akustik daripada plajar indonesia

nmber meja

Nasyid daripada pelajar Sime Darby
Seharian aku berkampung at D mas, and malam yang di nanti-nantikan, lepas solat maghrib aku terus bersiap, touch up sikit muka dengan barang2 make up yang dipnjam. Ha......entry sebelum ni aku ada gtau yang aku confuse nak pakai baju apa untuk dinner, selepas beberepa usaha mencari baju untuk di pakai akhirnya aku kebas baju my sister kuang3...baju my sis ni jubah hitam ala2 dress n dpdankan dengan pashmina yang aku beli untuk pkai wktu kenduri my brother, kira rcycle balik je la...

                                        
                  Simple n sopan (ok la bagi orang yang buta fesyen mcam aku ni)




Aein, tk pyah prknalkan dh kot n Wani

with Diera (sorry dh tak larat nk senyum)




Muka penat!!!

Selepas habis kemas dewan with baju yang habis ayu...diadakan post mortem semua ajk yan terlibat. Dan pukul 3.30pagi kami merentas jalan belakang pulang ke dpp beramai-ramai n aku msih with baju yang habis ayu mrentasi jalan yang brlecah....KENANGAN YANG TERINDAH....







Sunday, December 09, 2012

Shopping with member ECOM

Assalamualaikum..

Pa kabo semua? aye sihat dismping keja yang banyak dan sibuk yang trlampau...(tapi msih smpat belek blog ksyangan). 

Hari khamis lepas aku keluar shopping dengan member Ecom (English of comunication), almaklum la baru pengang title OKS (Orang kaya sementara). Mula2 tu aku n Aein ja nak pergi shopping at Changlun, tapi oleh sebab malas nak naik bas so...kami pun rancang nk sewa kereta, tapi masalahnya siapa yang nak driver? Aku? hm....memang tak la kan walaupun lesen ku simpan kemas di dalam purse...Lepas puas brtanya kawan2 akhirnya jumpa juga kawan yang sudi jadi driver kami berdua iaitu Aniep (satu-satunya jejaka dalam group ecom aku), alang2 ajak Aniep aku ajak la skali B a.k.a Robitah.

Tepat pukul 4.30 ptg brtolak lah kami menuju ke Changlun menaiki Viva putih. Sebelum kami brtolak tu ada krisis sikit yang brlaku apabila kereta yang kami nak sewa ada 2 buah, sebuah kancil n sebuah lagi Viva, memang terkejut la aku n Aein bila ada sorang senior mai hantar kereta dekat Dpp sedangkan Aniep sudah on the way datang ambil kami berdua naik kereta sewa, memang cuak la waktu tu, tak kan nak sewa 2 kereta serentak. Aein pun explain la kt senior tu yang kami dah da kereta sewa, memang muka senior tu muka tak puas hati la. Tapi bila aku fikirkan balik, aku n Aein hanya contact 1 nmber ja tempah kereta sewa, so macam na yang leh mai smpai 2 buah kereta. Ini tak lain tak bukan mesti kes pass nmber ni sbb senior tu cakap ada orang bagi nmber Aein kt dia n cakap kami nak sewa kereta. So kepada senior tu minta maaf la yea kerana menyusahkan walaupun sebenarnya bukan kami yang salah ( tk mau mngaku kalah juga tu..ego2...ahaksss).

Tempat pertama yang kami tuju ialah Atm...eyo la nk korek duit dulu la...lepas tu g ronda-ronda at C-mart Changlun. Aku just cuci mata ja temankan B n Aein..

 Watsons


Khusyuk B....Hanif tengok je...

Best Buy Shop
Neck Tie CEO

Pic yang Aein paling suka....

Itulah keja Aniep...sepanjang Aku,Aein n B shopping


Berehat sebentar bersama My Fc....

our Drivers.....

Geng Mami Jarum...


Selepas letih shopping, Aniep, Aein n B hantar aku balik rumah, tapi tk depa tak dapat nak singgah lama sebab nk kena hantar balik kereta sewa. On the way aku nk blik tu juga aku dapt mcj " DIANA MALAM NI MESYUARAT PUKUL 9 MALAM" kuang2....ada saja la halangan. Mujurlah ada Aein yang sanggup wakilkan aku, dapat juga aku spend time with my beloved mak....

Hm....lepas ni kalau ada kelapangan nak jalan2 at Tasik Darul Aman lak la...he3...

























LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...