Friday, November 30, 2012

Minggu yang padat part 2

Assalamualaikum

Bru ada ksempatan untk smbung entry mggu yg padat part 1. Sejujurnya aku tk leh ltak tajuk minggu yang padat tapi kna ltak tajuk Bulan yang tersangat padat. mmg sgat padat smpai nk mgadap blog kesayangan pun tk smpat. Ia le, sibuk sebagai student,exco kelab fasi, dan yang pnting sibuk sbagai pyibuk mguruskn prsiapanprkahwinan abg ak.
Orait now aku nak sambung cerita senarai kerja aku dari 7-12.....
Kerja ke-7 aku ialah mesyuarat Kelab Fasilitator....mesyuarat habis pun agak lewat la area pukul 12 juga la....esoknya lepas sembhyg subuh aku terus brsiap prgi Kem bina otensi diri bersama Hilal Asyraf, mmg xcted aku, dh lama aku minat ngan karya2 dia, buku pertama dia yang aku baca ialah Terasing....memang best...wktu kem tu izzati n kawan dia pun join juga (izzati kawan sekolah rendah). Lepas habis ja kem tu semua bpusu-pusu nak tangkap gambar with Hilal Asyraf...aku pun antara salah sorang dripdanya la....ha3....Alhamdulillah....dapat juga tgkap gmbar ngan Hilal Asyraf...
:D....

                                                                      Seronok tak terkata....
Kem ni memang best, bnyak manfaat yang aku dapat dripada prkongsian brsama Saudara Hilal Asyraf....
 Selesai tgkap gambar n makan2, ak bawa izzati n kawan dia ronda2  area Uum sampai petang..
Selepas izzati n kawan dia naik balik aku terus brsiap untk join Hari Siswi at MY DPP. Mcm2 aktiviti ada seperti jualan, derma darah dan yang paling best ialah Myctical Land...
 Tgkap gambar at frame gergasi brtemakan ala2 Harry Potter with pyapu terbang

Aein with gadis pengiring...

Pada malam yang sama juga exco keusahawanan Kelab Fasilitator da buka gerai jual air, rojak, nuget, mcm2 la..Aku smpat juga tolong sikit2 jual rojak dari bilik ke bilik...

Keesokkan harinya aku ada Ko-k...lepas habis ja kelas ko-k ak terus rush g hantr borang ptptn sbb aku nk kna bkejar ke jitra untk jdi mc Majlis Konvokesyen Genius Kids House (tmpat kerja Hajar). Pada masa aku risau kalau kena tinggal bas akak ak cll nk mai uum, ak pun apa lgi gna kan pluang yang ada , selesai sudah untk msalah pgangkutan..Bila nak start mjlis ak gementar juga, first time ni jadi mc untk mjlis konvo. Tapi Alhamdulillah...ak dapt buat dgan sokongan pgetua Genius Kids House, Hajar, Syazana, K.long n Yanti. Walaupun banyak klemahan aku swktu handle majlis (mklum la frst time) tapi aku puas krana skurag-krangnya ak dh buat yang trbaik dan ianya memang suatu pgalaman yang amat brmakna buat aku...





Getaq2nya...

 Anak2 Genius Kids House yang comel n aktif


 Teacher, X-Teacher, Teacher

 Majlis Konvokesyen Genius Kids House selesai pada pukul 6.30 ptg, selesai solat asar, aku trus gerak balik Uum sebab ada msyuarat pukul 8.30malm. Mujurlah Afifah a.k.a K.long sudi hantar aku. TERIMA KASIH K.LONG... :D....

Waktu sampai Uum aku terus msuk msyuarat tnpa sempat tukar baju, memang agak janggal la, tiba2 aku sorang ja masih brpakaian formal. Mesyuarat malam tu berkaitan Dinner MY DPP. Kelab Fasilitator dberi amanah untuk hndle Grand Dinner Dpp..1 Cabaran yang besar lbih2 lagi exco kelab yang trdiri darpda plajr Semestr 1. Namun, Insya Allah, aku yakin kami psti akan d skong n dbri tnjuk ajar oleh kakak2 dan abg2 senior2 yang brpngalaman...Brgitulah jadual aku yang padat dan ketat...He3...namun ak happy mnjalni rutinku sbgai student....


Thursday, November 15, 2012

Minggu yang tersangat padat ( Part 1)

Assalamualaikum...

Lepas cuti raya haji selama seminggu, aku kembali memengang status student Uum kembali. Tapi selepas seminggu kuliah aku akan bercuti lagi sempena Deepavali n Awal Muharam. Asyik cuti ja ka? cuti memang selalu tapi bila start kuliah jadual aku memang padat.

Jadual aku padat dengan exam mid sem, Paper Asas Keusahawanan (AK) n Perakaunan Perniagaan (PP) adalah pada hari yang sama, jarak waktu periksa cuma 1 jam. Dari hari ahad aku dah mula study (Itu la cuti raya haji buku lansung tk sentuh). 

Hari isnin debaran makin terasa di tambah lagi untuk subjek Kenegaraan Malaysia ada Take Home Quiz dan Asas Keusahawanan ada On line Quiz. Malam tu aku set my mind untuk study AK dulu lepas tu baru PP. 3 jam mengadap buku AK dari bab 1 hingga bab 5, aku mula tension so aku take 5, solat tenangkan fikiran. Kembali ke meja study, mik buku PP, belum sempat buka buku tiba2 pntu bilik aku d ketuk, mula2 aku igat roomte aku lupa bawa kunci rupa2nya Vivien ( kwan Chinese 1 kos), mula2 tu aku igatkan dia just nk sembang2 ja, lepas tu aku trgaman bila dia bagi satu kotak yang selalu orang bubuh gula2 wktu knduri n she say " For you". Aku yang lembab ni tk faham lagi, lpas ambil kotak tu baru otak aku leh fikir, "Oooo.....Vivien bagi hadiah kat aku" (alahai Diana lembab betul ko ni). Aku pun apa lagi, senyum sampai telinga, almaklum la kadang3 dapat hadiah.


                 sweetnya....

  Siap deco lagi...


Lucky Starssss from Vivien Phang


Tiba hari Selasa, aku mula gelabah rasa macam otak kosong ja... Kuliah Tamadun Islam & Tamadun Asia (TITAS) pun aku dah hilang fokus. Ha.... minggu yang sama juga aku kena hantar xsment Titas. Jap2 nak senarai kerja yang sepanjang minggu:
  1.  Xsment TITAS
  2.  On line Quiz (isnin)
  3.  Exam Asas Keusahawanan (Selasa)
  4.  Exam Perakaunan Perniagaan (Selasa)
  5. Perjumpaan dgan Pengetua DPP.
  6.  Take Home Quiz Kenegaraan ( Soalan dapat hari Rabu n hantar dalam masa 24 jam)
  7.  Mesyuarat Kelab Fasilitator (Khamis malam)
  8.  Bina potensi diri bersama Hilal Asyraf. (Jumaat Pagi)
  9.  Mystical Lands dan jadi jurujual at Gerai Kelab Fasilitator (Jumaat malam)
  10.  Ko-k (pagi Sabtu) (Dapat 1 xsment yang wajib d hantar sebelum hari Selasa)
  11.  Jadi M/c untuk Majlis Konvo Genius Kids House. (Petang Sabtu)
  12.  Mesyuarat Kelab Fasilitator untuk Dinner DPP (malam sabtu)

Lepas selesai exam AS n PP, memang lega Alhamdulillah boleh jawab tapi tak tau la, yang aku jawab tu betul or tidak.

 Esoknya, pukul 3 ptg aku dapt soalan Take Home Quiz Kenegaraan (THQK), petang tu aku siapkan dulu xsiment TITAS, malam plak ada pjumpaan ngan Pengetua DPP hingga pukul 10.30 malam. Lpas pjumpaan aku terus statik at meja studyku mnyiapkan THQK. Punya asyik buat THQK aku tk sedar jam dah pukl 5 pagi, tinggal 1 soalan lagi yang aku baru jawab separuh. Aku pun mlelapkn mata sekejp. Pkul 6.30 pg aku bangun mndi, solat subuh n smbung blik buat THQK. Siap aku terus send kat Ain untuk Print ( mujur la roomte ain da uat bsness print- ma kasih Ain). 


Alhamdulillah.. Hasilnya....





 Untuk cerita about senrai 7-12....Part 2 yea.... : D






Sunday, November 04, 2012

Siapa lagi Mature??

Aku ada 2 orang adik, seorang perempuan  dan seorang lelaki, tapi nak cita pasai adik perempuan aku nama dia Hidayah a.k.a Dayah. Oleh kerana beza umur aku dan adik aku Cuma setahun, so muka kami seiras nak kata kembar pun boleh. Aku ni memang dari kecil2 lagi teringin nak ada kembar, wktu aku sekolah rendah dulu aku pernah Tanya mak aku “ Mak, cek tak ada kembar ka? Kot2 la cek terpisah ngan kembar cek ka?” ( gara2 terpengaruh dengan drama indon). “ Dayah tu kembar k.na(nama panggilan) la” mak memang suka layan soalan pelik2 yang aku Tanya. “ Cek tak mau kembar ngan Dayah” Jawapan jujur. Itulah serba sedikit dialog aku dulu2.

Oleh kerana muka kami berdua ni seiras, so memang ramai la yang keliru. Kadang2 mak aku pun terkeliru juga. Cikgu2 sekolah dulu pun memang selalu tersalah panggil nama kami, sampaikan aku dah keluar dari sekolah pun cikgu2 masih panggil adik aku Diana ( kami sekolah sama dari sekolah rendah hingga sekolah menengah). Lagi bertambah mengelirukan cikgu2,  kami berdua pengawas sekolah.

Banyak sungguh la persamaan, sehinggakan result periksa kami pun sama UPSR n PMR, Cuma SPM ja tak sama, sebab adik aku dapat Anugerah Pelajar Cemerlang boleh naik stage. Aku ni naik stage tu memang la selalu tapi naik angkat pokok bunga hias stage ja la ( kira ok la tu naik juga).

Dan ke mana sahaja kami pergi mesti orang akan Tanya, mana 1  kak? Mana 1 adik? (memang soalan wajib la) dan majority semua soalan yang di tanya, akan di jawab sendiri. “ Mesti yang ni kak”  sambil tunjuk ke arah……… adik aku. Aku pun mula la perasan aku ni muda, kuang2. Mula2 ingat adik aku nampak lebih mature sebab dia pakai spek mata, but now I dah berspek mata pun orang akan cakap Dayah kakak dan aku adik. Apa la nasib.

Aku mula buat eksperimen…….

Dari segi raut wajah
Diana : muka comel (perasan)
Dayah : manis n ayu (ya ka?)
Betul ark? Aku: comel / Dayah: manis dan ayu



Dari segi pakaian
Diana : memang out bab berfesyen bedal ja apa yang boleh di pakai
Dayah : Up to date





Dari segi perangai
Diana : Kalau sekali tengok macam sombong + Kasar ( Bila dah kenal= lowyer buruk rupanya)
Dayah : friendly dan sopan


Aku sambil cekak pinggang : " Budak ni memang cari nahas dengan aku"
                           Dayah adik aku  : " Habis la ko budak"


Hish….aku ni kutuk diri sendiri ke? Hm….memang ini lah realitinya. (Pengakuan berani mati). Kesimpulannya di sini, adik aku lebih mature dari aku…( AKU? Tak kan nak duduk diam ja?)

So, aku pun tak tahu la nak kata apa dah…..Sapa yang kenal aku dan Dayah mesti faham, yang tak kenal tu buat2 faham ja la…malas plak nk explain banyak2… lagi banyak aku explain lagi banyak tembelang aku pecah….hua3





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...